Apareixen rumors falsos i desinformacions sobre l'ordre de vacunació davant la COVID-19

DKV Salut i Maldita.es llancen demà un nou article de “Menys rumors falsos, més rigor científic” en què es desmunten aquest tipus de rumors.

Alguns són que a Navarra s'han vacunat “sense permís” alliberats sindicals o que el cap de la Policia Local de Sevilla es “va colar” en la vacunació contra el coronavirus.

 

Els rumors falsos i les desinformacions sobre el coronavirus persisteixen, i en l'article de demà de DKV Salut i Maldita.es es desmunten els relacionats amb l'ordre de vacunació davant d'aquest virus.

Un d'aquests rumors falsos és que a Navarra s'hagin vacunat “sense permís” alliberats sindicals. El Puntual 24H ha difós al seu compte de Twitter que alliberats sindicals del sistema navarrès de salut s'han vacunat “sense permís” i “han deixat sense dosi el personal essencial i la gent gran”. Segons aquest web, els sindicats haurien defensat els seus treballadors dient que són “un servei essencial". Aquest contingut s'ha compartit i s'ha afirmat que els alliberats sindicals s'han "colat", s'han "saltat la cua" o s'han "saltat el protocol de vacunació". Però no hi ha proves que s'hagin vacunat “sense permís”. El sistema navarrès de salut ha explicat que és cert que hi ha hagut alliberats sindicals de l'àmbit de la salut que han estat vacunats. Però, segons l'organisme, no ho han fet sense permís, sinó que s'ha fet a través d'una valoració del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Servei Navarrès de Salut-Osasunbidea (SNS-O).

Segons el que afirma aquest servei, els alliberats han estat cridats a la vacunació en funció de la plaça d'origen que aquests posseeixen a l'SNS-O i, a partir d'aquesta, s'ha determinat quins dels grups catalogats dins la estratègia de vacunació de Navarra i del Ministerio pertanyen.

També s'ha difós un rumor fals en xarxes socials que acusa el cap de la Policia Local de Sevilla, José Medina Arteaga, d'haver-se saltat el torn de vacunació contra el coronavirus i d'haver-se posat la vacuna abans que li arribés el torn. El Sindicat Professional de Policies Municipals (SSPM) de Sevilla va denunciar en un comunicat publicat el 5 de març que Medina Arteaga "ha utilitzat el seu càrrec per avançar-se a la vacunació". Segons el que afirmen, l'ordre era que no es podien vacunar els qui tinguessin més de 55 anys, encara que superessin l'edat per un sol dia. Però no és cert que la Junta d'Andalusia i l'Estat limitessin l'edat de vacunació amb AstraZeneca als 55 anys acabats de fer.

El cap de la Policia Local de Sevilla es va vacunar el 4 de març passat, el dia que arrencava la vacunació per als membres dels cossos de seguretat. En aquell moment, tenia 55 anys i no feia els 56 fins a aquest 9 de març.

L'Ajuntament de Sevilla ha explicat que Medina Arteaga es va vacunar seguint les directrius de la Junta d'Andalusia i que la confusió s'ha generat perquè una ordre interna del cos policial es va corregir diverses vegades fins que l'última va quedar "amb una redacció que va ser errònia".

Si vols saber més rumors falsos com el d'un suposat document del Ministerio de Sanidad que situa els migrants com a grup prioritari de vacunació contra la COVID-19, pots llegir l'article de demà aquí.

 

Activistes de la salut

El mes de març passat, DKV va presentar el seu nou posicionament de marca «Activistes de la Salut» en què apel·la directament a la societat a involucrar-se de manera directa en causes com ara l'atenció del medi ambient, la inclusió de les persones amb discapacitat, l'alimentació saludable, la lluita contra l'obesitat infantil i el benestar de la dona. Des de fa temps, DKV impulsa iniciatives relacionades amb aquestes causes per divulgar i promoure accions que millorin la salut i el benestar de les persones i del planeta. Projectes com ara #LaHoraDeCuidarse amb el Club de les Malasmadres, que promou que les dones dediquin temps a la seva atenció personal; #DKVapptívate de prevenció de l'obesitat infantil; l'Observatori DKV de Salut i Medi Ambient i la Fundació Integralia DKV en són uns bons exemples. Tanmateix, la companyia asseguradora va un pas més enllà i es converteix en activista amb aquest nou posicionament agosarat, directe i amb un to més reivindicatiu que recorda que «el moment d'actuar és ara».

Maldita.es

Maldita.es és un mitjà de comunicació sense ànim de lucre que lluita contra la desinformació i promou la transparència a través del fact-checking i l'ús de tècniques de periodisme de dades. La seva missió principal és proporcionar eines, tecnologia i informació que permeti als ciutadans crear-se opinions i prendre decisions informades. És l'única organització espanyola part del grup d'alt nivell sobre fake news i desinformació de la Comissió Europea. També és signant del Codi de Principis de la International Fact-Checking Network. A Espanya, DKV està implantat en tot el territori nacional amb una àmplia xarxa d'oficines d'assegurances de salut (https://dkvseguros.com/seguros-medicos-particulares/) i consultoris, on treballen gairebé 2.000 treballadors que donen servei a prop de 2 milions de clients.

Maldita