A falta de vacuna, hi ha mesures més efectives que d'altres per frenar la COVID-19

Demà, Maldita.es i DKV Salut publiquen un nou article dins la campanya “Menys rumors falsos, més rigor científic”.

En aquesta publicació s'analitzen les 11 mesures per frenar la COVID-19 i el que diuen les evidències científiques de la seva eficàcia.

 

Un article recent publicat a la revista Nature Human Behaviour indica que, en absència d'una vacuna, les mesures més efectives per frenar la COVID-19 són la cancel·lació de petites reunions, el tancament de centres educatius, les restriccions frontereres, les limitacions de moviment individual, els confinaments nacionals i l'augment del subministrament d'equips de protecció individual.

Avui dia, no hi ha una única mesura que previngui la propagació de la malaltia, sinó que es necessita una combinació d'accions adaptades a cada país, segons els autors d'aquesta revista. En el proper article de la campanya “Menys rumors falsos, més rigor científic” que es podrà llegir demà en el web de DKV, analitzarem aquestes mesures per frenar la COVID-19 i el que diuen les evidències científiques sobre la seva eficàcia.

Les mesures analitzades són:

 1. El distanciament social redueix la incidència de la COVID-19
 2. Com les màscares, les pantalles i els EPI disminueixen la possibilitat de contagiar-se
 3. Evitar interiors
 4. Rentar-se les mans amb sabó o gel hidroalcohòlic per acabar amb el coronavirus
 5. L'eficàcia de desinfectar superfícies que es toquin sovint
 6. Com fer test per detectar la COVID-19 ajuda a controlar la transmissió del virus
 7. L'estratègia del cribratge massiu per tallar les cadenes de transmissió
 8. La importància dels rastrejadors
 9. Per a què serveix quedar-se a casa i el toc de queda nocturn
 10. Escassa evidència sobre els tancaments perimetrals
 11. Com una vacuna contra la COVID-19 ajudaria a combatre la pandèmia

Algunes dades molt interessants que es descobreixen en l'article són que mantenir el distanciament social pot reduir la incidència de la COVID-19 fins a un 13%, segons The British Medical Journal i que el distanciament social va frenar el 1918 la propagació de la mal denominada “grip espanyola”. Aquesta publicació també revela com, segons estudis en The Lancet el risc d'infecció o transmissió quan s'utilitza la màscara és del 3%, respecte del 17% quan no s'utilitza.

Maldita