Claus per mantenir una alimentació saludable i moderada aquest Nadal

El manifest de DKV “Per un consum responsable de sucre” advoca per alternatives basades en la dieta tradicional mediterrània o en el “menjar real”

Amb les reunions familiars, menjars especials i festes que tenen lloc durant aquesta època, és freqüent caure en excessos amb els aliments o abusar de carns vermelles o sucres.

L'arribada del Nadal ens porta alegries, retrobaments, regals… Però també excessos en els menjars i hàbits poc saludables que cal intentar evitar.

Les festes i menjars familiars comporten que, en general, s'abandonin per un temps els hàbits alimentaris adquirits durant l'any i que es tendeixi a menjar en més quantitat i aliments menys saludables, ja que els menús incorporen aliments més calòrics, rics en greixos i en sucres que a la llarga poden ser perjudicials per a l'organisme. Avui dia, un tema que està en el punt de mira dels experts en salut és el sucre que la societat consumeix sense saber-ho.

Consciència per Nadal

Durant el Nadal és habitual consumir dolços com els torrons, massapans o polvorons, que contenen grans quantitats de sucre. Però els sucres s'amaguen en tota mena de productes, fins i tot en aquells en què menys s'espera, com per exemple lactis ultraprocessats, cereals d'esmorzar, plats precuinats o embotits.

Tal com indica Carlos Ríos, un dels autors del manifest, cal intentar incorporar a la nostra dieta el que es coneix com el menjar real (tots aquells aliments mínimament processats), ja que tenen nul·les o molt baixes quantitats de sucre.

Alguns exemples d'aquest tipus d'aliments són verdures, hortalisses i fruites, fruita seca, llegums, peix i marisc, tubercles o ous. Una altra opció també podrien ser els aliments que constitueixen la dieta mediterrània. Segons el manifest elaborat per DKV, l'ús d'oli d'oliva verge extra per als amaniments, un parell de racions de verdura diària o 3 peces de fruita al dia seran extremadament beneficioses per a la salut.

A més, un altre factor beneficiós per a l'organisme és menjar a poc a poc i d'aquesta manera digerir millor els aliments. Una acció important per combatre els excessos de Nadal i evitar que passin factura a la nostra salut física o emocional és ser conscients del que mengem i posar mesures per evitar menjar més del que es recomana.

Sí, menjar sa en època nadalenca és possible i, a més, fàcil d'aconseguir amb una bona planificació. La clau rau a organitzar-se i escollir bé, ja que hi ha molts plats rics i sans a base de peix, verdures i fruita. D'aquesta manera, podem substituir els embotits, formatges i patés per amanides de fruites, musclos o fins i tot cremes de verdures. En cuinar els plats principals, una bona opció són les carns magres com pollastre o gall dindi, i també els peixos cuinats al forn amb guarnició de verdures.

També es recomana reduir el consum de begudes alcohòliques o ensucrades, ja que són una de les fonts de calories i sucre més importants de les quals se sol abusar per Nadal. És recomanable consumir-les exclusivament en aquells moments més especials, com ara el brindis.

També s'ha d'incentivar el procés de cuinar i preparar personalment els aliments i evitar així el consum d'ultraprocessats, dels quals recomanen reduir la compra en quantitats importants.

Continuar amb l'activitat física

Encara que es tracti de dates amb més compromisos de l'habitual, durant el Nadal no s'ha de deixar de fer exercici, ja que fer activitat física cada dia (almenys 30 minuts) és summament important. Alguns dels beneficis de l'exercici físic són la reducció del risc de mort prematura, infart, accident cerebrovascular (ictus), diabetis tipus 2, hipertensió, síndrome metabòlica, càncer de mama i de còlon, entre d'altres malalties.

Aquestes són algunes de les pautes que podem tenir en compte per gaudir d'aquestes festes. En definitiva, ser conscient del que es menja, prendre petites decisions i no deixar de costat els hàbits diaris són clau per passar el Nadal d'una manera molt més saludable.

DKV entén que les empreses han d'anar més enllà dels beneficis econòmics i que han d'assumir la seva responsabilitat ètica, social i mediambiental amb la societat, a través d'accions dirigides als seus grups d'interès. Com a companyia asseguradora, DKV s'esforça per crear un món més saludable en els àmbits de la salut i el medi ambient, l'obesitat infantil, la inserció laboral de persones amb discapacitat i l'envelliment actiu.

A Espanya, DKV està implantat en tot el territori nacional amb una àmplia xarxa d'oficines d'assegurances de salut (https://dkvseguros.com/seguros-medicos-particulares/) i consultoris, on treballen gairebé 2.000 treballadors que donen servei a prop de 2 milions de clients.

Obesitat infantil bones pràctiques

Comparteix aquesta notícia