Exposició "Lo que no se ve" de Jesús Montañana: la veu de les silenciades per la violència masclista

Projecte guanyador Beca DKV Seguros/Albarracín 2018

En aquesta exposició, l'artista dona veu a més de 1.000 víctimes que han estat assassinades per violència masclista des que es van començar a comptabilitzar l'any 2003. Aquestes són les xifres oficials (les popularment conegudes amb el nom de víctimes de violència de gènere), però si sumem les víctimes transsexuals, les víctimes que no coneixien abans el seu agressor, els assassinats mentre les persones assassinades exercien la prostitució, a més de les víctimes menors d'edat i que eren amigues, amics o familiars de la dona que estava sent agredida... no hi ha dades oficials, però les víctimes superen amb escreix les 1.200 el dia de la inauguració d'aquesta exposició.

 

 

L'exposició "Lo que no se ve", que va ser becada en l'edició de 2018 amb el prestigiós premi que DKV atorga cada any en el Seminari de Fotografia i Periodisme de la ciutat d'Albarracín, té com a interès principal denunciar aquesta situació i fer-nos-en conscients, i ens capta l'atenció fotografiant els llocs buits on es van cometre homicidis per violència masclista a Espanya durant un període determinat. Així, amb la sensibilitat a flor de pell poc després de ser pare, l'artista va decidir utilitzar l'any 2017 com a clar exemple de la gran quantitat d'assassinats masclistes que es produeixen cada any i va poder delimitar en el temps, a través de la fotografia, un problema d'origen social que existeix possiblement des de l'inici de la humanitat i en el qual encara no s'entreveu la possibilitat d'un final real.

 

D'aquí va sorgir la pulsió necessària per dur a terme aquest projecte documental: de la necessitat personal i de la voluntat social que propicia narrar la tragèdia de la violència masclista d'una forma més responsable, sense tornar a victimitzar les víctimes i que tingui com a finalitat ajudar a construir una consciència col·lectiva que contribueixi a posar fi a aquesta xacra

 

Activitats programades

  • Visites guiades: 11 de novembre i 2 de desembre  (inscripció necessària)
  • Conferència amb el fotoperiodista Enric Martí: 27 d'octubre 

 


 

On som

 
 
Torre DKV - Av. María Zambrano, 31 - 50018 - Zaragoza
Tel.: 976289100
 
 
Horari de la sala:
Dilluns a divendres: 10 a 21 h.
Caps de setmana: 10 a 13 i 17 a 20 h.

Exposició "Lo que no se ve"