La vacuna de la grip no augmenta el risc d'infecció per coronavirus ni el de patir Alzheimer

Demà, DKV Salut i Maldita.es llancen un nou article de la campanya “Menys rumors falsos, més rigor científic” en què es desmunten rumors falsos sobre la vacuna de la grip i sobre la COVID-19

Durant la pandèmia del coronavirus s'han viralitzat múltiples rumors falsos que esmenten com a suposada causa de la COVID-19 la vacuna de la grip. Demà es desmuntaran aquest i altres rumors falsos sobre la vacunació en el nou article de Maldita.es i DKV.

No hi ha evidències que les vacunes de la grip augmentin el risc d'infecció per coronavirus o de patir un quadre clínic més greu. Tampoc que causin Alzheimer ni autisme, tal com indiquen alguns rumors falsos difosos des de fa anys.

Hi ha molts rumors falsos sobre l'efecte de la vacuna de la grip, com ara que hagin mort 97 ancians en una residència madrilenya a causa de la vacuna que se'ls va posar a principis de setembre. Tampoc que la vacuna de la grip matés 50 milions de persones durant la pandèmia de grip de 1918 ni que la primera ministra de Queensland (Austràlia), Annastacia Palaszczuk, evités vacunar-se.

A més, no hi ha evidències que la vacuna de la grip estigui relacionada amb un risc més elevat de patir Alzheimer. Per tant, l'afirmació que "si una persona rep cinc vacunacions de la grip durant la seva vida el risc de patir Alzheimer augmenta un 600%” és un rumor fals. El que sí que hi ha és un estudi publicat a la revista de la Canadian Medical Association que apunta cap al contrari: que l'exposició a vacunes contra la diftèria, el tètanus, la poliomielitis o la grip podria protegir contra el desenvolupament posterior de la malaltia d'Alzheimer.

Durant la pandèmia també han circulat a les xarxes socials missatges que indiquen que la vacuna contra la grip augmenta el risc d'infecció per coronavirus o de patir un cas de COVID-19 més greu. Tampoc no hi ha evidències científiques que sigui així.

Un altre dels rumors falsos que circula des de fa anys és el que les vacunes infantils causen autisme. Aquesta idea és especialment perjudicial: és un dels motius (encara que no l'únic) que en alguns països estiguin baixant les cobertures de vacunació contra malalties que ja estaven controlades i en via d'erradicació.

Però en realitat no hi ha absolutament cap evidència científica que les vacunes produeixin autisme. Les vacunes poden tenir alguns efectes secundaris que en l'enorme majoria dels casos són lleus i poc duradors, però l'autisme no es troba ni tan sols entre els més greus. Abans que una vacuna arribi a la població ha passat uns estrictes controls de seguretat i d'eficàcia.

Si vols saber quin és l'origen d'aquest perillós rumor fals o per què és important tenir clar que en les dades i les notícies correlació no significa causalitat, pots llegir l'article de DKV i Maldita.es aquí.

Activistes de la salut

El mes de març passat, DKV va presentar el seu nou posicionament de marca «Activistes de la Salut» en què apel·la directament a la societat a involucrar-se de manera directa en causes com ara l'atenció del medi ambient, la inclusió de les persones amb discapacitat, l'alimentació saludable, la lluita contra l'obesitat infantil i el benestar de la dona.

Des de fa temps, DKV impulsa iniciatives relacionades amb aquestes causes per divulgar i promoure accions que millorin la salut i el benestar de les persones i del planeta. Projectes com ara #LaHoraDeCuidarse amb el Club de les Malasmadres, que promou que les dones dediquin temps a la seva atenció personal; #DKVapptívate de prevenció de l'obesitat infantil; l'Observatori DKV de Salut i Medi Ambient i la Fundació Integralia DKV en són uns bons exemples.

Tanmateix, la companyia asseguradora va un pas més enllà i es converteix en activista amb aquest nou posicionament agosarat, directe i amb un to més reivindicatiu que recorda que «el moment d'actuar és ara».

Maldita.es

Maldita.es és un mitjà de comunicació sense ànim de lucre que lluita contra la desinformació i promou la transparència a través del fact-checking i l'ús de tècniques de periodisme de dades. La seva missió principal és proporcionar eines, tecnologia i informació que permeti als ciutadans crear-se opinions i prendre decisions informades. És l'única organització espanyola part del grup d'alt nivell sobre fake news i desinformació de la Comissió Europea. També és signant del Codi de Principis de la International Fact-Checking Network.

A Espanya, DKV està implantat en tot el territori nacional amb una àmplia xarxa d'oficines d'assegurances de salut (https://cat.dkvseguros.com/seguros-medicos-particulares/) i consultoris, on treballen gairebé dos mil empleats, que donen servei a més de dos milions de clients.

DKV Click Maldita