10 consells per reduir el consum de plàstic en el nostre dia a dia

Les persones ingerim a prop de 21 grams de microplàstics al mes

Es calcula que cada any s'aboquen als oceans 8 milions de tones de plàstic.

El 2025, els nostres oceans tindran 1 tona de plàstic per cada 3 de peix i el 2050 hi haurà un volum de plàstic al mar superior al dels peixos.

Amb l'arribada de l'època nadalenca, ens endinsem en el remolí de les compres, tant de menjar com de regals, de manera que el nombre de bosses i embalatges plàstics augmenta considerablement, i això es tradueix en un increment de la contaminació per residus plàstics, un dels principals problemes mediambientals del nostre temps.

Segons l'Observatori de Salut i Medi ambient de DKV Seguros i ECODES “Contaminació per plàstics. Un dels desafiaments ambientals més importants del segle XXI es calcula que cada any s'aboquen als oceans 8 milions de tones de plàstic. Això equival a buidar un camió d'escombraries ple de plàstics cada minut. Si no canviem de tendència, el 2025 els nostres oceans tindran 1 tona de plàstic per cada 3 de peix, i el 2050 hi haurà un volum de plàstic al mar superior al dels peixos.

A més de ser presents en oceans i a la terra, els microplàstics (partícules de menys de 5 mil·límetres de diàmetre) entren en els éssers vius a través de l'aire que respirem i pels aliments i les begudes que prenem. Segons l'observatori, un estudi recent assenyala que les persones consumim vora de 2.000 petites peces de plàstic cada setmana, aproximadament 21 grams al mes, una mica més de 250 grams a l'any. És l'equivalent al pes d'una targeta de crèdit a la setmana. L'estudi indica que els efectes específics de la ingestió de microplàsics per a la salut humana encara no es coneixen amb exactitud.

No hi ha una única solució al problema dels plàstics que asfixien el nostre planeta. La contaminació generada pel plàstic és un problema global que fa necessària l'acció urgent per part de tots els sectors: des de les diferents administracions públiques, les empreses i, per descomptat, també la implicació de la ciutadania.

Des del Institut DKV de la Vida Saludable volem oferir deu consells perquè els ciutadans puguin reduir el consum de plàstics durant aquestes dates:

  1. A l'hora d'anar a comprar, no utilitzar bosses de plàstic. És millor utilitzar bosses de tela, cistells o un carro de la compra. Les bosses de plàstic tenen només una vida útil de menys de 15 minuts. Tanmateix, triguen entre 10 i 400 anys a degradar-se, depenent del material i de les condicions ambientals.
  2. Durant els àpats i quan sortim fora de casa, sempre que sigui possible, utilitzar ampolles d'aigua emplenables, preferiblement d'acer inoxidable o vidre.
  3. Evitar l'ús de les palletes. El 2021 estaran prohibides a la Unió Europea. Avui dia ja hi ha, al mercat, alternatives com les palletes d'acer o de paper. També és molt important evitar l'ús d'estris de plàstic d'un sol ús, com gots o coberts de plàstic.
  4. Quan comprem, evitar els envasos de plàstic. És millor intentar comprar productes sense envasar, utilitzant sistemes com la compra a granel o a pes. Si és possible, optar pel vidre per emmagatzemar els aliments, evitant les bosses, el paper film i els recipients de plàstic.
  5. Moltes persones no saben que els microplàstics també són presents en la composició de cosmètics i altres productes d'higiene, per la qual cosa si estem pensant a comprar algun producte d'aquest tipus, és recomanable comprovar que no contingui polietilè (PE), polipropilè (PP), clorur de polivinil, polietilè glicol (PEG - seguit d'un número), polimetacrilat de metil (PMMA), tereftalat de polietilè (PET) o niló.
  6. És important triar, sempre que sigui possible, productes fabricats amb materials biodegradables. Són molt nombroses les alternatives de qualsevol mena, des de pintes de fusta, esponges de cel·lulosa o coberts de ceràmica.
  7. Informar-se i sumar-se a les campanyes de diferents entitats que demanen un ús responsable del plàstic i a iniciatives de recollida de residus en el nostre medi ambient.
  8. Evitar, en general, els articles d'un sol ús i reciclar correctament tots els articles que sigui possible. Algunes persones tenen dubtes sobre la utilitat de reciclar. Darrere del gest de separar i dipositar els residus al contenidor corresponent, es posa en marxa tot un mecanisme que contribueix a la recuperació dels materials reciclats per convertir-los en matèria primera i, posteriorment, en un nou ús.
  9. A l'hora de triar regals, millor optar per detalls que no tinguin plàstics i que estiguin fabricats amb materials reciclats. Cal oblidar-se dels grans embolcalls i reutilitzar altres materials que tinguem a casa. D'aquesta manera serem més originals.
  10. Quan pensem en la decoració per a la nostra celebració, hem d'evitar la utilització de dos productes. D'una banda, el confeti plàstic de colors, ja que, a més dels impactes en la seva producció, és molt lleuger i difícil de recuperar un cop llançat. Encara que no és recomanable, si és imprescindible “llançar alguna cosa”, és millor utilitzar papers de colors reutilitzats. L'altre producte que cal evitar són els globus, perquè els tradicionals de poliuretà poden durar més de 400 anys en la naturalesa i, els de làtex, cada vegada més usats, són biodegradables però fins i tot pot costar anys que es degradin si arriben al mar, i en contacte amb l'aire poden trigar 2 o 3 mesos a fer-ho. A més, ambdues opcions són perilloses per als animals que poden estar-hi en contacte.

Per consultar l'informe “Contaminació per plàstics. Un dels desafiaments ambientals més importants del segle XXI complet, seguiu l'enllaç següent.

El Institut DKV de la Vida Saludable és una iniciativa creada per promoure la millora de la salut i la vida de la població mitjançant la divulgació d'informació i formació orientada a inculcar hàbits saludables, potenciant la prevenció i els valors de l'exercici i hàbits de vida sana.

DKV entén que les empreses han d'anar més enllà dels beneficis econòmics i que han d'assumir la seva responsabilitat ètica, social i mediambiental amb la societat, a través d'accions dirigides als seus grups d'interès. Com a companyia asseguradora, DKV s'esforça per crear un món més saludable en els àmbits de la salut i el medi ambient, l'obesitat infantil, la inserció laboral de persones amb discapacitat i l'envelliment actiu.

A Espanya, DKV està implantat en tot el territori nacional amb una àmplia xarxa d'oficines d'assegurances de salut (https://cat.dkvseguros.com/seguros-medicos-particulares/) i consultoris, on treballen gairebé 2.000 treballadors que donen servei a prop de 2 milions de clients.

Per a més informació http://dkv.es/hola

Plàstics

Comparteix aquesta notícia